Minner fra barndommen fra Ualand


Einar, Anny og Martha. Bildet og tekst er hentet fra: Minefelt. Barndomsfortellinger fra krigsårene på Ueland, Anne-Cath. Grimstad, Sambåndet Forlag ISBN:978-82-7752-211-1
 

Alle som vokste opp på Ualand i de tider, har sine spesielle minner fra torvmyra. -Vinteren 1943 var streng, husker Einar, Monrad og Erling. Det var kaldt, store snømengder og en vedvarende vind fra sørøst som medførte dager og uker med rennedrev. -Dæ æ ett gammalt udtrykk så seie atta "blæse dæ' dei da'ene tri, så kan dæ' au blæsa dei vegene tri". Men det året blæs det i enno lenger tid, sier Einar. Den harde vinteren skapte også problemer da de skulle ta til med arbeidet i torvmyra etter vårvinna. Når de satte spaden nedi torva var det bare ei tynn skorpa på overflaten som var tint. Under satt tælen på halvmetervis nedi torva.

Alle ungene måtte delta i torvskjæringa, som var en viktig del av inntekten på gården. Tre uker i strekk husker Erling at de skar torv, selv var han ikke store skrotten første gang han var med . Monrad minnes morens rabarbrasuppe, som var typisk drikke man hadde med seg i torvmyra. Hver familiemedlem hadde sin oppgave. -Nils å far stod å skar, Monrad å æg kjørte torva ud med hest og slia, så stod Ingfrid å la torvstykkjå ud, tett i tett, forteller Einar. -Sleg låg di i 14 da'e. Då sette me di opp i ei reis, så me kalte dæ', for at di sko torka ennå bæ're. Då torvstykkjå va' torre vart di stabla i såkalte "torvrøyke" der di stod gjønå heile sommeren. I august ble torvå kjørde heim å stabla i ei eigå torvløa der, elle' hu vart seld'e.

Bildet er hentet fra: ODD DUBLAND På eigne vegar. Lunde. ISBN 82-520-3569-8

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits